Het is mogelijk om een inbouwkast zonder achterwand te maken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je de kast tegen een muur of tussen twee muren wilt plaatsen. Het kan ook esthetisch aantrekkelijk zijn om een open achterkant te hebben, omdat dit een gevoel van ruimte en licht creëert. Hieronder geven we je vijf belangrijke punten om rekening mee te houden als je een inbouwkast zonder achterwand wilt maken.
Als er geen achterwand is, is het belangrijk dat de kast nog steeds stabiel en stevig is. Dit betekent dat je extra aandacht moet besteden aan de constructie van de kast en de gebruikte materialen. Zorg ervoor dat de zijwanden en planken dik genoeg zijn om het gewicht van de spullen in de kast te kunnen dragen en dat de kast goed aan de muur bevestigd is.
Een kast zonder achterwand kan er erg mooi uitzien, maar het is belangrijk om te bedenken dat je wel zicht hebt op de muur achter de kast. Zorg er dus voor dat de muur netjes afgewerkt is, bijvoorbeeld door te stucen of te schilderen. Ook kun je ervoor kiezen om de kast te voorzien van een rugpaneel in dezelfde kleur als de muur, zodat de kast mooi opgaat in de ruimte.
Als er geen achterwand in de kast zit, kan het lastig zijn om de spullen in de kast goed te zien. Overweeg daarom om verlichting in de kast aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van LED-strips aan de zijkanten van de kast of door spotjes te plaatsen aan de bovenkant van de kast.
Een achterwand kan ook dienen als geluidsdemping, omdat het geluid van spullen in de kast wordt gedempt. Bij een kast zonder achterwand is dit niet het geval en kan het geluid van bijvoorbeeld rammelende potten en pannen in de kast hoorbaar zijn in de kamer erachter. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor zachte materialen in de kast, zoals stof of foam, die het geluid dempen.
Als je ervoor kiest om verlichting in de kast aan te brengen, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het wegwerken van de kabels. Je wilt immers niet dat er lelijke kabels zichtbaar zijn achter de kast. Werk de kabels daarom netjes weg in de muur of gebruik een kabelgootje om de kabels langs de kast weg te leiden. Door het uitblijven van een achterwand zul je hier over na moeten doen.
Een inbouwkast zonder achterwand kan een goede oplossing zijn voor een ruimte waar je geen volledige afsluiting nodig hebt of wanneer je een open uitstraling wilt creëren. Er zijn echter wel enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden bij het ontwerp en de plaatsing van zo’n kast. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de stabiliteit en stevigheid van de kast, en om ervoor te zorgen dat de inhoud goed op zijn plaats blijft staan. Het is ook belangrijk om te kijken naar de afwerking en de uitstraling van de kast, zodat deze goed past bij de rest van de ruimte en eventuele andere meubels. Door deze punten in overweging te nemen, kan een inbouwkast zonder achterwand een mooie en functionele toevoeging zijn aan een ruimte.
Jij wilt een inbouwkast of kast op maat, maar vindt het lastig om zelf in te meten of online te configureren, geen probleem!
Wij voorzien jou vrijblijvend van een offerte en komen gratis op locatie inmeten.
Binnen één werkdag nemen wij contact op om jouw aanvraag te bespreken
Wij sturen jou een vrijblijvende offerte met alle specificaties van de kast(en).
Wij komen gratis op locatie inmeten na goedkeuring offerte.
Wij leveren en monteren bij jou op locatie.